Erdoğan, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı\’na Muhsin Şentürk\’ü atadı: AYM\’nin Can Atalay kararlarını uygulamayan 3. Ceza Dairesi\’nin başkanıydı

Önceki gün Ömer Kerkez\’in yeni başkan seçildiği Yargıtay\’da başsavcılığa seçilen isim de belli oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına, Can Atalay kararına da imza atan Yargıtay 3. Ceza Daire\’nin Başkanı Muhsin Şentürk\’ü atadı. Şentürk, 25 Mart\’tan beri aday olduğu Yargıtay Başkanlığı seçiminden 10 Mayıs\’ta çekildiğini duyurmuştu. Mevcut Başkan Mehmet Akarca\’yı destekleyeceği öğrenilen Şentürk\’ün, Erdoğan\’ın ricasıyla adaylıktan çekildiği iddia ediliyordu. Şentürk\’ün çekildiği gün, MHP lideri Devlet Bahçeli de Erdoğan\’ı ziyaret etmişti. 

Şentürk, TİP Milletvekili Can Atalay kararlarıyla Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Yargıtay arasında büyüyen krizde de Yargıtay 3. Ceza Dairesi\’ndeki heyetin başkanıydı. İsmi bu kriz nedeniyle sıklıkla gündeme geldi. Zira Daire, anayasaya göre kararlarına uyulması zorunlu olan AYM\’nin, Can Atalay hakkında iki kez hak ihlaline hükmettiği kararlarını uygulamadı ve tahliyesini reddederek vekilliğinin düşürülmesi için TBMM\’ye yazı gönderdi. Atalay\’ın vekilliği de iki AYM kararına rağmen düşürüldü.

Şentürk\’ün başkanlığını yaptığı Yargıtay 3. Ceza Dairesi, aynı zamanda, \”kararının hukuki değeri yok\” dediği ve “yetkiyi aşmak\”la suçladığı AYM üyeleri hakkında da suç duyurusunda bulunarak, Türkiye yargı tarihinde bir ilke imza attı.

  • TIKLAYIN | Türkiye tarihinde bir ilk: AYM kararına uymayan Yargıtay, Can Atalay hakkında \’hak ihlali\’ kararı veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu!

  • TIKLAYIN – Can Atalay, Hatay\’dan milletvekili seçileli tam bir yıl oldu: AYM-Yargıtay arasında krize dönüşen Atalay dosyasında bir yılda yaşananlar…

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin\’in görev süresinin dolacak olması nedeniyle, Yargıtay Büyük Genel Kurulunca yapılan ve 8 adayın katıldığı seçim sonucunda, Yaşar Şimşek 86, Muhsin Şentürk 77, Hakan Yüksel 56, Mustafa Erol 33, Yusuf Kuzu ise 31 oy alarak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı adayı olarak belirlenmişti.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan\’ın 15 gün içinde adaylardan birini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı olarak seçmesi bekleniyordu. 

Erdoğan\’ın atama kararı bugün Resmi Gazete\’de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı\’na, Can Atalay kararına imza atan Yargıtay 3. Ceza Dairesi\’nin Başkanı Muhsin Şentürk\’ü atadı. Şentürk, yaş haddinden emekliye ayrılmazsa 4 yıl görev yapacak.

\”Erdoğan\’ın ricasıyla adaylıktan çekildiği\” iddiası

Şentürk, aslında mevcut Başkan Mehmet Akarca\’nın görev süresinin dolması nedeniyle 25 Mart\’ta başlayan Yargıtay Başkanlığı seçiminde aday olmuştu. Başkanlık seçimlerinin toplam 35 tur oylamasında hiçbir aday seçilme yeterliliğini sağlayamadı. Ancak Şentürk, neredeyse iki ay boyunca süren seçimin 13 Mayıs\’ta yapılacak oylamasında adaylıktan çekileceğini duyurdu.

Bu sürpriz karar, Yargıtay seçimindeki düğümü çözecek bir gelişme olarak görülürken, Şentürk\’ün, mevcut Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca\’yı destekleyeceği öğrenildi. Ancak seçimin Akarca ile Yargıtay 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez arasında geçen 36 turunda, Akarca yeterli oyu alamadı ve Ömer Kerkez yeni Yargıtay Başkanı seçildi. 

  • TIKLAYIN – Yargıtay\’ın yeni başkanı Ömer Kerkez: Tepki oyları ile muhafazakar oyları topladı, Akarca\’yı geride bıraktı

Şentürk, adaylıktan çekilmesiyle ilgili şu açıklamayı yaptı:

\”Süreçte oluşan tıkanmanın giderilmesi ve Yargıtayımızın kurumsal itibarının korunması amacıyla Birinci Başkanlık adaylığından çekiliyorum. Bu süreçte şahsıma gösterilen teveccüh ve verilen destek dolayısıyla Genel Kurul\’umuzun tüm üyelerine ayrı ayrı şükranlarımı sunuyorum. Yine yaptığım değerlendirme sonucunda 13.05.2024 tarihinde yapılacak olan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı seçiminde aday olduğumu yüksek takdirlerinize arz eder, kıymetli desteklerinizi istirham eder, selam ve saygılarımı sunarım.\”

Bahçeli\’nin sürpriz Erdoğan ziyareti

Şentürk\’ün adaylıktan çekileceğini duyurduğu gün sürpriz bir gelişme daha yaşandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile en son 29 Nisan\’da bir araya gelen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bu görüşmeden yalnızca 11 gün sonra Erdoğan\’ı Külliye\’de ziyaret etti. İki lider arasındaki görüşmede, Şentürk\’ün Erdoğan\’ın ricasıyla adaylıktan çekilmesinin de gündeme geldiği öne sürüldü.

  • GÖKÇER TAHİNCİOĞLU YAZDI – Yargıtay 3. Ceza Dairesi Can Atalay kararına yine uymadı, AYM’yi yerden yere vurdu: “AYM, Cumhurbaşkanı’nın meşruiyetini bile tartışmaya açabilir”

AYM-Yargıtay arasında Can Atalay krizi

Şentürk\’ün ismi yüksek yargı arasında ilklerin yaşandığı krizde de gündemden düşmedi. Gezi davasından 18 yıl hapis cezasına mahkum edilen avukat Can Atalay, 14 Mayıs seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi\’nden (TİP) Milletvekili seçildikten sonra tahliyesi için Yargıtay\’a başvurdu, reddedilince bu kez Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Bu sırada Yargıtay 3. Ceza Dairesi, AYM kararı beklemeden Gezi davası mahkûmiyetini onadı. Böylece AYM ve Yargıtay arasında aylar süren kriz de başlamış oldu.

AYM, Atalay\’ın başvurusunun ardından hak ihlaline hükmetti. Ancak yerel mahkemenin AYM kararını uygulamayarak dosyayı gönderdiği Yargıtay 3. Dairesi, anayasaya göre kararlarına uyulması zorunlu olan ve anayasayı yorumlamakla yetkilendirilen AYM\’nin kararını tanımadı. Tarihe geçecek bir hükme imza atan Yargıtay 3. Ceza Dairesi, hak ihlali kararı veren AYM üyelerinin yetkilerini aştığını belirtti ve kararda imzası bulunan üyeler hakkında da suç duyurusunda bulundu.

Atalay\’ın ikinci kez yaptığı başvuruyu da karara bağlayan AYM ise “Yargıtay, Türk hukukunda bulunmayan bir karar verdi” dedi ve tahliye edilmesi için yerel mahkemeyi görevlendirdi. Ancak İstanbul 13. Ceza Dairesi, AYM kararını uygulamayarak Yargıtay merciini işaret etti.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi ise 3 Ocak 2024 tarihinde açıkladığı kararda, “AYM\’nin hak ihlali kararının hukuki değeri yok” diyerek, karara bir kez daha uymadı. Daire, bu ikinci kararında AYM\’nin “uyulması zorunlu” dediği kararını “hukuki değerden yoksun” buldu ve “ortada uyulacak bir karar bulunmadığını” belirtti.

Tahliye talebini bir kez daha reddeden Daire, Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi için TBMM’ye yeniden yazı gönderdi. Atalay\’ın vekilliği, 30 Ocak tarihindeki Genel Kurul\’da, iki AYM kararına rağmen Yargıtay kararı okunarak düşürüldü.   

  • TIKLAYIN | Türkiye tarihinde bir ilk: AYM kararına uymayan Yargıtay, Can Atalay hakkında \’hak ihlali\’ kararı veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu!

  • TIKLAYIN – AYM\’nin Can Atalay kararının gerekçesi açıklandı: “Yargıtay, Türk hukukunda bulunmayan bir karar verdi”

Muhsin Şentürk kimdir?

Muhsin Şentürk, 1968 yılında Ankara\’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi\’ni kazanarak bu alanda eğitim aldı. Mezuniyetinin ardından hakim adayı olarak mesleğe başladı. Meslek hayatında çeşitli görevlerde bulunan Muhsin Şentürk, sırasıyla Kars Susuz ve Sivas Koyulhisar Cumhuriyet Savcılığı görevlerini üstlendi.

Daha sonra Yargıtay 3. Ceza Dairesi\’nde tetkik hakimi olarak görev yaptı. Ardından Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı görevine atandı.

Yargıtay\’daki kariyeri boyunca önemli görevlerde bulunan Muhsin Şentürk, aynı zamanda dairede en kıdemli üye olarak başkanvekilliği görevini de üstlendi. 2012 yılında Yargıtay üyeliğine seçildi. Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca\’nın 4 yıllık görev süresinin dolması nedeniyle 25 Mart 2024 tarihinde başlayan başkanlık seçimlerinde aday olan Şentürk, 10 Mayıs\’ta yarıştan çekildi.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanı olan Muhsin Şentürk, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 16 Mayıs 2024 tarihinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı\’na atandı.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir