“`html
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun’dan Dijital Telif Yasası Çağrısı
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun, “Gerçek haberin ve hakikatin korunması, haberciliğin geleceği açısından da modern bir Dijital Telif Yasası’nın acilen yürürlüğe girmesini gerektiriyor” açıklamasında bulundu.
İstanbul’da gerçekleştirilen 2. Haberin Telifi ve Medyada Yapay Zeka Sempozyumu’na katılan Altun, muhabirler ve gazetecilerin fedakarca ürettikleri özgün içeriklerin, ticari amaçlarla izinsiz kullanılmasının engellenmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, yayıncıların ürettiği içeriklerin haksız yere kullanılmasının önüne geçilmesi gerektiğini belirtti. Altun, “Bu konuda basın haber içeriklerinin telif haklarının korunmasına yönelik mevzuat çalışmalarının hayata geçirilmesi için gerekli zemin oluşturulmasına katkıda bulunmak istiyoruz” dedi.
Gerçek haberciliğin son derece zahmetli ve maliyetli bir süreç olduğunu belirten Altun, Anadolu Ajansı’nın pandemi sürecindeki habercilik anlayışını örnek göstererek, “Bu tür içerikler asla sadece basit veri paylaşımları olarak değerlendirilmemelidir. İnsana ve emeğe dayanan, can güvenliğinin tehlikeye girdiği ortamlarda bile oluşturulan haber metinleri, telif haklarından yoksun bırakılamaz” dedi. Altun, haber metinlerinin telif hakkı koruması altında olması gerektiğini, bu durumun hem analog hem de dijital medya için geçerli olduğunu belirtti.
Bugün dijital iletişim dünyasında haber içeriklerinin izinsiz dolaşımının kolaylaştırıldığını ifade eden Altun, bunun medya kuruluşlarının gelirlerine olumsuz etkide bulunduğunu ve Batılı dijital medya şirketlerinin bu durumdan haksız kazanç sağladığını dile getirdi. “Bu haksız kazanç elde eden platformların doğurduğu rekabet ortamına bir son verilmesi zaruridir” dedi.
Medya Emperyalizmi ve Adalet Sorunları
Altun, medya emperyalizmi ve dijital faşizm gibi dinamiklerin küresel bir adalet sorunu oluşturduğunu ifade etti. Batılı medya yapılarının adaletsizliği yaydığını ve bu durumu kurumsal hale getirmeye çalıştığını belirterek, toplumlar arası iletişimin asimetrik bir şekilde geliştiğini vurguladı.
Yapay Zeka ve Medyada Adalet
Medyanın bilgilendirme işlevinin demokrasi için vazgeçilmez olduğunu anlatan Altun, yapay zeka teknolojilerinin bu alanda kullanımının toplumsal adalet ve şeffaflık ilkelerine uygun olması gerektiğini belirtti. “İletişim Başkanlığımız, yapay zekanın topluma olan etkilerini dikkate alarak insan odaklı bir yaklaşımla hareket etmektedir” dedi.
Yapay zekanın gazetecilik alanındaki etkilerini göz önünde bulunduran Altun, “Haber içeriklerinin telifi ve bu konudaki sorunların çözümü için uluslararası işbirliği büyük önem taşımaktadır” vurgusu yaptı. Ayrıca, 22 farklı ülke ile yapılan anlaşmaların, medya alanındaki işbirliğinin önemine dikkat çekti.
“`