Almanya\’da köpeklere uygulanan vergi 2023\’te 421 milyon Euro\’nun üzerinde gelir getirdi. Ren Nehri\’nin her yerinde, sahipleri belediyelerine ve hayvanlarının cinsine göre ödeme yapıyor.
Le figaro’da yer alan haberde, bu uygulama Fransa Başbakanı Michel Barnier ve ekipleri için tasarruf arayışlarına örnek olarak gösterildi.
SERVET VERGİSİ OLARAK KABUL EDİLİYORDU
19.yüzyılda kurulan bu vergi, servet vergisi olarak kabul ediliyordu. Tıpkı mücevher, piyano veya hizmetçi sahibi olmak gibi, zevk için köpek sahibi olmak da lüks sayılıyordu. Yıllar geçtikçe değiştirilen bu vergi aynı kaldı. Bugün her belediye, vatandaşlara köpek başına düşen miktara karar veriyor.
TEHLİKELİ CİNS KÖPEKLERİN VERGİSİ DAHA FAZLA
Örneğin Berlin\’de köpek vergisi, ilk köpek için yıllık 120 Euro ve her ilave köpek için 180 Euro. Frankfurt\’ta ise bu vergi köpek başına 102 Euro. Tehlikeli olduğu düşünülen cins köpekler için bu miktar hızla artıyor. Frankfurt\’ta bir vatandaşın Rottweiler veya Mastiff sahibi olabilmesi için 900 Euro ödemesi gerekiyor. Vergi bazı şehirlerde 1000 Euro’ya kadar çıkabiliyor.
İSVİÇRE’DE KÖPEK VERGİSİ
Evcil hayvanlara vergi uygulayan tek ülke Almanya değil. İsviçre\’de her boydan köpeklerden vergi alınıyor. İsviçre’de vergi, köpeğin büyüklüğüne veya ağırlığına göre değişiyor. Köpek sahipleri tarafından defalarca sorgulanan bu vergi, kısmen köpeklerin çamura buladığı şehir sokaklarını temizlemek için kullanılıyor.
FRANSA’DA 1971 YILINDA KALDIRILDI
Fransa\’da köpeklere uygulanan vergi 1971 yılına kadar mevcuttu. 3. Napolyon döneminde doğan bu belediye vergisi, büyüklüğüne bağlı olarak o dönemde hayvan başına 1 veya 2 frank tutarındaydı. Yaklaşık 600 bin frank (bugün yaklaşık 711.000 euro) getiren bu vergiyi kaldıran kişi ise Ekonomi ve Maliye Bakanı Valéry Giscard d\’Estaing\’di. Bakan Valéry Giscard d\’Estaing, Köpekleri vergi mükellefi statüsünden çıkaran bu metnin Fransa\’daki tüm köpek kulübelerinde neşeli havlamalarla karşılanacağını umuyorum\” demişti.
patronlardunyasi.com